четвер, 10 вересня 2015 р.



ІІІ художньо-мистецький пленер  «Палітра святкового міста».
Відкриття І дитячої художньо-мистецької галереї «Палітра»

   Тернопіль по праву вважають одним із найшляхетніших міст української Галичини, осередком вишуканості й естетизму, натхнення і творчості, поезії і гармонії! Його красу оспівували поети, а художники відображали на полотні тихо мрійну велич тернопільських вулиць і скверів.
    У травні для художньо обдарованих учнів та студентів міста був проведений І художньо-мистецький пленер «Палітра файного міста». Юні художники  під керівництвом відомих в Україні майстрів пензля зображали мальовничі куточки набережної Тернопільського ставу.

      Справжнім святом дитячої творчості став перший виїзний пленер «Карпатська палітра», який відбувся в червні у місті Яремче Івано-Франківської області.
    Натхненні неповторною красою карпатських гір, учасники мали змогу попрацювати пліч-о-пліч зі знаними майстрами, насолодитись мальовничими краєвидами і зобразити побачене на власних полотнах.

    Тож чи можна переривати цю прекрасну мистецьку традицію? Адже стільки мальовничих куточків Тернополя чекають на своїх Рафаелів та Ван Гогів!
    На честь 475-ій річниці заснування м.Тернополя та 24-ї річниці незалежності України у неділю пройшов третій художньо-мистецький пленер  «Палітра святкового міста», організований управлінням освіти і науки Тернопільської міської ради  й Тернопільським комунальним методичним центром науково-освітніх інновацій та моніторингу за підтримки міського голови Сергія Надала!
     Юні таланти протягом трьох годин відтворювали на своїх полотнах історичні пам’ятки та улюблені для тернополян місця-  малювали вулицю Сагайдачного, Катедру, бульвар Шевченка, трьохсторонній годинник, Театральну площу, драмтеатр тощо.


З дітьми працювали визнані митці: Євген Удін, Володимир Шумило , молоді художники Ольга Якубовська, Володимир Поворозник та Любов Поворозник, Микола Кафтан.

Окрім художників-наставників, які допомагали своїм підопічним, давали поради і спостерігали за процесом, запросили ще одного гостя – художника-карикатуриста Миколу Дмітруха, котрий слідкував за розвитком подій та відтворював найбільш цікаві моменти у дружніх шаржах.

   Перед початком пленеру в Українському домі «Перемога» відкрилася І дитяча художньо-мистецька галерея «Палітра», на якій експонуються  кращі роботи, які були створені студентами та школярами у попередні два пленери. Усього в експозиції представлені 10 робіт художників-наставників та 44 дитячі роботи.



  На урочистій церемонії відкриття учасників привітав заступник міського голови О.Смик, начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради, голова журі, Ольга Похиляк та член журі, Заслужений художник України  Євген Удін. Право перерізати стрічку було надано майстрам пензля-  художникам-наставникам та наймолодшій учасниці усіх пленерів- Олесі Лазуті.

Звучали пісні у виконанні вихованців Центру творчості дітей та юнацтва м.Тернополя.

    У конкурсі визначали кращі роботи в номінаціях “Графіка” та “Живопис” у двох вікових категоріях. Переможці отримали дипломи та цінні призи.  Членами журі було також визначено картини, що увійшли у «Топ-10». Їх автори отримали солодкі подарунки від голови профспілки працівників освіти м.Тернополя В.Кухар.

   Заохочувальними призами нагороджено дітей-переселенців, котрі  зовсім недавно приїхали у наше рідне м.Тернопіль, проте  виявили бажання відобразити на своїх полотнах неповторну красу тепер уже рідного для них міста.

    О.Похиляк нагородила подяками управління освіти і науки художників-наставників та невтомних членів оргкомітету  за сприяння в організації та проведенні пленеру.
Директор ТКМЦ НОІМ Литвинюк Г.І. побажала всім учасникам успіхів у розвитку їх мистецьких талантів.




    Кращі роботи ІІІ пленеру незабаром доповнять Першу мистецьку дитячу галерею «Палітра» в Українському домі. Частина робіт із трьох пленерів буде передана у лікувальні дитячі заклади м.Тернополя.


 Подібні пленери відбуватимуться в Тернополі і надалі.
                 Галина Федун , член оргкомітету, методист ТКМЦ НОІМ


Немає коментарів:

Дописати коментар