субота, 11 червня 2016 р.

Замки Збаражчини – очима молодих митців, учасників художньо-мистецького пленеру «Палітра збаразьких легенд»


     Більше трьох десятків юних талановитих художників Тернопілля творили свої шедеври на Збаразькій землі під час ІV художньо-мистецького пленеру-фестивалю, який відбувся 2-4 червня 2016 року. Учні шкіл, студенти коледжів та вищих навчальних закладів під керівництвом семи наставників − професійних художників передавали на картинах власне бачення краси Збаразького та Вишневецького замків, місцевих храмів, чарівної природи. Результати своєї наполегливої праці дівчата та хлопці, а також дорослі наставники продемонстрували під час виставки робіт, якою завершився захід. Частину картин учасники пленеру передадуть у дарунок Вишневецькому та Збаразькому замкам.
− Ми мріємо, що картини учасників пленеру стануть окрасою Вишневецького палацу і початком реалізації цікавої ідеї створення у ньому своєрідного місцевого Версалю,– відзначив один з організаторів та ініціаторів проведення пленеру заслужений художник України Євген Удін. Цьогоріч обласний пленер юних художників носить назву «Палітра Збаразьких легенд» і присвячений Року козацької слави.

    Це вже четвертий художньо-мистецький пленер. Перший захід був проведений у Тернополі 17 травня минулого року, він мав назву «Палітра файного міста», другий пленер був виїзний − «Карпатська палітра», під час якого у червні юні художники зображали мальовничі краєвиди карпатських гір, ще був «Палітра святкового міста», приурочений 24-ій річниці Незалежності України та 475-ій річниці заснування Тернополя.
     Творчі роботи організатори планують виставляти у відкритій дитячій художньо-мистецькій галереї «Палітра». А до Дня міста Тернополя заплановано проведення благодійної акції −  кращі  роботи будуть передані у дитячий лікувальний заклад.



    Організатори пишаються, що мають таких талановитих дітей, які люблять малювати, і таких наставників, які хочуть з ними працювати, передавати свої уміння, ділитись секретами майстерності. Наставники − це дорослі художники, які об’єднані у творчу групу «Євген Удін і Ко». До неї входять Євген Удін, Володимир Шумило, Микола Кафтан, Анатолій Лабунський, Оксана Бурда, Любов та Володимир Поворозники.






  − Ми утворили творчу групу, − відзначив Євген Удін, − мета якої розвивати таланти один одного, сприяти їх популяризації, а також шукати талановиту молодь, яка б в майбутньому поповнювала наші ряди, яка б прославляла область, Україну. Тому ми організовуємо такі пленери, проводимо конкурсний відбір учасників у навчальних закладах. Раді, що цьогоріч до нас долучились і збаразькі діти, які виявили бажання попрацювати разом з нами. Збаразькі юні художники − вихованці керівника гуртка образотворчого мистецтва БДЮТ Ольги Івахів були сповнені вражень. Цьогорічний випускник Залужанської ЗОШ Володимир Лисий мріє стати веб-дизайнером, шестикласники з Вищих Луб’янок Іван Дрислюк та Роман Павлишин хочуть стати художниками, тому час, проведений з іншими дітьми, які розділяють їхні погляди та діляться своїм досвідом у малярстві, приніс їм надзвичайну користь і задоволення. І не тільки їм.
     На пленер був запрошений лауреат Всеукраїнського конкурсу «Учитель  року-2015» у номінації «Образотворче мистецтво», педагог-художник Анатолій Лабунський із м.Кривий Ріг Дніпропетровської області, який разом і учасниками мистецького дійства пізнавав історію рідного краю, на своїх полотнах передавав красу Вишнівецького та Збаразького замків.


   На відкритті пленеру начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Олександр Смик побажав учасникам натхнення та успіху, нагородив організаторів мистецького заходу дипломами управління культури і мистецтв за розвиток творчих здібностей молодого покоління.
    Під час підведення підсумків заходу, що відбулось в органному залі Збаразького замку, діти висловили свою вдячність організаторам, серед яких − управління освіти і науки Тернопільської міської ради, Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу, Національний заповідник «Замки Тернопілля», творча група «Євген Удін і К».
     Раділи за те, що в області виростає ціле гроно молодих митців і голова оргкомітету, начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк, голова профспілки працівників освіти м.Тернополя Валентина Кухар, сприяли його проведенню меценат Михайло Ратушняк та генеральний директорНЗ «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.
Кожен з учасників та організаторів отримав на згадку пам’ятні сувеніри від управління освіти і науки Тернопільської міської ради, значки, буклети, дипломи.

    Організатори на завершення висловили захоплення особливою гостинністю мешканців району, які приймали учасників пленеру, працівників НЗ «Замки Тернопілля» Наталії Ганусевич, Миколи Кибалюка,які провели цікаві пізнавальні екскурсії у замках для учасників пленеру , Надії Макарчук, Ольги Станкевич.



 








Немає коментарів:

Дописати коментар