вівторок, 19 квітня 2016 р.


Скоро ВЕЛИКДЕНЬ!

Наближається свято весняне,
Це Великдень іде на поріг.
А повітря духмяне-духмяне
Прилітає з далеких доріг.
Це ж весна так усе заквітчала,
Вся земля, мов дівочий вінок.
Дивні чари у себе ввібрала…
І до свята всього лише крок.
Скоро будемо паску святити,
Запалає багато свічок.
Це, щоб в щасті і в радості жити,
Без війни і поганих думок.
А щасливо, без болю і туги,
В ріднім краю, у домі своїм.
Без бандитів, погроз і наруги,
Що уже заповзають у дім.
Хай Великдень приходить до хати
І несе всюди світло й тепло,
Доброту і любові багато,
Щоб усім нам чудово було.

     Писанку – один із голов­них атрибутів Великодня – можна виготовити ледь не з усього, що є напохваті удома, а також із того, що пропонують спеціалізовані крамнички для рукоділля.
Писанка-квілінг

Ця техніка вже увійшла в наше життя і пропонує нам іноді неймовірні рішення щодо декорування різних предметів! Спробуємо створити за допомоги квілінгу й писанку. Композиції можуть бути плоскими або об’ємними.
Вам знадобляться: тонкі довгі смужки кольорового паперу (їх можна купити у магазинах канцтоварів). Якщо ж волієте зробити їх самі, то вони повинні бути досить щільними, рівними по ширині і добре профарбованими, щоб край готової деталі виглядав акуратно. Поверхня тих смужок також може бути різною – матовою або глянцевою. Ширина – від 1 до 15 мм. Для закріплення готових деталей потрібен густий клей на водній основі (наприклад, ПВА), бажано з дозатором. 
Як зробити: смужки накручуємо на дерев’яну шпичку або на спеціальний пристрій для квілінгу (також є в крамницях, де продають папір для квілінгу) і після того, як надамо їм потрібного розміру та форми, приклеюємо до яйця. 
Пропонуємо вам зробити курча: доклеїти до яйця хвостик, крильця, дзьобик і очка. Курчатко готове! Можна використати й гофрований папір.
Писанка-аплікація

Дуже оригінально виглядає великоднє яйце, оздоблене сипучими речовинами та крупами. 
Вам знадобляться: манна, гречана, рисова або кукурудзяна крупи, мак або дрібна квасоля, акрилові фарби. 
Як зробити: спочатку на шкаралупі малюємо олівцем візерунок, а вже потім, намастивши яйце клеєм, вмочаємо його у мак чи манку і даємо висохнути. За годину можна виготовити 15-20 таких писанок. 
Іноді, крім обкачуванням яєць у маку чи в крупах, використовують іншу техніку. Приміром, спочатку покривають яйце акриловою фарбою і частину поверхні занурюють у гречку або мак, а частину оздоблюють мереживом, тасьмою, бісером тощо. Щоб рис або гречка рівненько прилягали (тобто були нахилені в один бік), під час приклеювання їх підрівнюють зубочисткою. Горох дуже втягує вологу, тож його треба притискати до яйця і фіксувати пальцями, щоби добре приклеївся. 
Ще одним, львівським варіантом оздоблення великоднього яйця є кавові зернятка або мелена кава (її треба змолоти так, щоб вона не перетворилася на порошок, а мала крупинки). Можна зробити бджолу: жовті смужки – з кукурудзи, коричневі – з меленої кави. Потім причепити до яйця паперові крильця, дротяні вусики – і бджола готова!
Писанка-мотанка

Ще одним способом оздоблення великодніх яєць є обмотування їх кольоровими нитками. Вам знадобляться: двосторонній скотч і спеціальні нитки різних відтінків.
Як зробити: спочатку обмотуємо яйце скотчем, а потім нитками – дуже акуратно, постійно пригладжуючи пальцями, щоб рівненько лягали. Техніка ця дає змогу вигадувати й створювати різні геометричні орнаменти. На обмотування одного яйця треба витратити в середньому годину.
Об’ємна писанка

    Писанку з рельєфною поверхнею можна виготовити, якщо обробити яйце оцтовою кислотою. Як зробити: спочатку на яйці малюють олівцем сюжет, а потім писачком наносять віск на контури малюнка. Яйце кладуть в оцет високої концентрації на кілька хвилин (він протравлює шкаралупу). 
Там, де був віск, поверхня залишиться рівною, а протравлені місця стануть м’якшими і западуться. Якщо потримати яйце в оцті ще довше – можуть навіть дірочки в шкаралупі утворитися. 
Писанка, виготовлена методом витравлювання, виглядатиме ефектніше, якщо яйце перед тим було пофарбоване природним, харчовим або штучним барвником. Можна витравлювати й нефарбоване жовте яйце.
Писанка з бісеру
   Якщо ви думаєте, що бісерні писанки – це прерогатива виключно умільців з Косівщини, які ночами не сплять, оздоблюючи одне великоднє яйце, аби потім продати його за шалені гроші, то дуже помиляєтесь. 
   Насправді самому можна виготовити простішу, але не менш цікаву писанку, “розмальовану” намистинками. Навіть початківцю потрібно буде для цього всього півтори години! Це простий варіант, але за таким же принципом можна робити й складніші візерунки, експериментувати з кольорами та фактурою бісеру. 
Вам знадобляться: бісер, нитка для бісеру, стеклярус, дерев’яні заготовки-яйця, пофарбовані лаком і висушені. Як зробити: зав’язуємо вузлик, протягуємо нитку через бісеринку двічі в ту ж саму дірочку. Нанизуємо намистинки, формуючи “сітку”, якою потім обгортаємо яйце.

 Народна фантазія не знає меж. Писанки можна виготовляти з чого завгодно. Можна розмалювати яйце гелевою ручкою чи обклеїти блискучою тканиною або тасьмою з українським  орнаментом. Проте незмінним залишається головне правило – робити їх з любов’ю і гарним настроєм!

Немає коментарів:

Дописати коментар